Menu
  Akan paja
  • Akan Paja
  • Akka
  • Paja
  • Akan hoitopaja
    • Hinnasto
    • Vastuuvapaus
  • Akan Puoti
    • Käsityö
  • Ajanvaraus
  • Blogi
  • Akan Paja
  • Akka
  • Paja
  • Akan hoitopaja
    • Hinnasto
    • Vastuuvapaus
  • Akan Puoti
    • Käsityö
  • Ajanvaraus
  • Blogi
    Akka-  Marjo Akkanen 

   Curriculum Vitae

Olen Marjo Akkanen – kuvataiteilija -  jonka työskentelyn ytimessä on monipuolinen ilmaisu, käsityöperinteet ja syvä yhteys luontoon. 
Ohjaan työpajoja ja kursseja, joissa ääni, sana, liike ja luonto kohtaavat. Valmistan myös luonnonmateriaaleista käsityötuotteita, kuten saippuoita, rohtoja ja rituaaliesineitä – pieniä arjen taikavälineitä, joilla voi vahvistaa yhteyttä omaan itseensä ja ympäröivään maailmaan.


    Äänen eheyttävä voima - äänellä itkeminen 


Ohjaan itkuvirsi työpajoja ja kursseja, sekä ohjaan yksilöohjauksessa löytämään sinun itkupolun. Itkuvirsien parissa olen työskennellyt vuodesta 2017 alkaen, osana ja erikseen kuvataiteilijuuttani. Toimin vuonna 2025 perustetussa työryhmässä "Marras Akat" toisena työparina äänellä itkijänä.

Itkuvirsikurssien vetäjänä johdatan osallistujat äänen, tunteen ja kehon syvään yhteyteen. Itkuvirret ovat vanha ja voimallinen perinne – ne tarjoavat tilan surulle, kaipaukselle ja puhdistumiselle, mutta myös ilolle ja kiitollisuudelle. Kurssini eivät vaadi laulutaitoa, vain halua avata ääni ja sydän.

Omalle itkupolulleni minut on johdattanut pitkä taipaleeni laulajana, karjalaiset juuret sekä syvä halu kohdata ihmisiä aidosti. Minulla on vahva tausta klassisesta laulusta ja äänenkäytöstä: Vuodesta 2017 olen muun muassa opiskellut italialaista Bel Canto -laulua ja vuodesta 2021 lähtien olen toiminut osana Bel Canton ystäviä. Aiemmin lauloin saksalaisen koulukunnan tekniikalla, joka on sittemmin jäänyt kokonaan.
Klassisen laulun rinnalla olen perehtynyt kansanomaiseen äänellä ilmaisuun, jota äänellä itkeminen osaksi edustaa. Kansanomainen ääni-ilmaisu ja äänellä itkeminen ovat tuoneet ääneeni uudenlaisen herkkyyden ja voiman.


   Voimauttava kirjoittaminen

 

Kirjoittajakurssien ohjaajana autan sanoittamaan kokemuksia ja löytämään oman äänen. Voimauttavassa kirjoittamisessa painotan läsnäoloa, intuitiota, hyväksyvää ja lempeää ilmaisua. Kirjoittaminen voi olla yhtä aikaa sisäistä matkaa ja väylä yhteyteen muiden kanssa.

Olen opiskellut kirjoittamista monipuolisesti kirjailijoiden ja kirjoittamisen opettajien ohjauksessa – kursseilla, työpajoissa ja opinahjoissa. Tärkeitä oppipaikkojani ovat olleet muun muassa perinteinen Kirjoittajaleiri Joutsassa sekä Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen perusopinnot (2025). Terapeuttiseen kirjoittamiseen olen perehtynyt ensin osallistujana ja myöhemmin syventäen osaamistani, muun muassa KITE 1 -koulutuksessa (Mikkelin kesäyliopisto, 2024). Toimin osana aktiivista Fantasiankirjoittajat kirjoittajaryhmää, jossa oppimista tapahtuu vertaispalveluiden ohella. 

Olen julkaisut Ääriviivat runoteoksen (Mediapinta, 2017) ja novellejani on julkaistu Korona-ajan Decameronessa (toim. Anne Herrala 2020, Draamatyö). Olen toimittanut myös runokirjan Tunteiden kirjoa (Mediapinta, 2022). Työstän romaanitrilogiaa. 
Ohjaan Orimattilan kirjoittajaryhmää ja sekä ohjaan kirjoittajakursseja ja työpajoja eri teemojen parissa. Toimin aktiivisena kirjoittajana erilaisissa kirjoittajayhteisöissä ja olen kaikenlaisille tapahtumaehdotuksille kirjoittamisen ja poikkitaiteellisuuden saralla. 



   Luontoyhteys ja kestävä luontosuhde


Luontoyhteys ja kestävä ympäristökasvatus on olennainen osa työtäni.

Luontoyhteys ei ole vain ajatus, vaan syvällinen ja elävä yhteys ympäröivään luontoon – se on aistein koettavaa, kehon ja mielen tasolla koettua, jatkuvaa vuorovaikutusta luonnon kanssa. 

Ohjaan luontoyhteysohjausta, jossa yhdistyvät kehollinen, tunneperäinen ja intuitiivinen lähestymistapa. Tässä työssä ei ole kiire, vaan tärkeintä on sallia itselleen aika kuunnella, tuntea ja kokea. Uskon, että luonnon tarjoama rauha ja opetus voivat auttaa meitä ymmärtämään syvemmin sekä ympäristöämme että itseämme.

Ympäristökasvatus ei tarkoita vain ekologisten arvojen opettamista, vaan myös syvän ymmärryksen luomista siitä, miten elämme tasapainossa luonnon kanssa. Kasvatus, joka inspiroi meitä tekemään kestäviä valintoja, syntyy luomalla yhteys luontoon – silloin syntyy myös halu kunnioittaa ja vaalia ympäristöämme. Luontoyhteyden kautta voimme kasvaa vastuullisiksi ja tietoisiksi kuluttajiksi ja ympäristönsuojelijoiksi.

Opiskelen parhaillaan ympäristökasvattajaksi, jotta voin syventää osaamistani ja tukea muita luontoyhteyden löytämisessä. Uskon, että kestävän tulevaisuuden rakentaminen alkaa pienistä, yksilöllisistä valinnoista ja luontoyhteyden vahvistamisesta joka päivä.

 
   Käsityö - Saippuoita ja taidetta

​Akan paja valmistaa taidekäsityötä ja  käsityönä saippuaa ja kosmetiikkaa luonnosta. 
Käsin tehty saippua on kaunis, hoitava  ja ekologinen tuote, joka ei sisällä mitään säilöntä tai lisä-aineita.
Saippuoiden ja salvojen raaka-aineina käytetään luonnon omia hoitavia rasvoja ja öljyjä.
Saippuat valmistetaan kylmämenetelmällä: Valmistusprosessin aikana rasvat ja öljyt sekoitetaan yhteen tärkeän raaka-aineen lipeän kanssa, jonka vaikutuksesta rasvat muuttuvat saippuaksi. Saippuan pala kypsytetään vähintään kuukauden, jolloin saippua neutralisoituu ja ei sisällä enää lipeää. 










j


​




​
Powered by Luo oma ainutlaatuinen verkkosivustosi muokattavilla malleilla.